Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi olan Prof.Dr.Yaşar AGkça, ceviz üretiminin Ülkemiz’de istatistiklerde yer almasına rağmen 70 bin tonla sınırlı olduğunu belirtti. Fiatının yüksek olması ve üretiminin az olması sebebiyla ceviz tüketiminin az olduğuna dikkat çeken Akça, böylesine önemli bir ürünün Ülkemizdeki çocukların önemli bir bölümü tarafındanyeteri kadar tüketilmediğini belirtti. Akça, insan sağlığı ve beslenmesinde çok önemli bir yer tuttuğunu vurgulayarak, şunları ifade etti;
”Özellikle kış aylarında en önemli enerji kaynaklarından biri olan cevizin 100 gramında 700 kilokalori enerji elde edilebiliyor. Mineral, protein,vitamin ve yağ açısından oldukça zengin bir ürün.Halen üzerinde ciddi araştırmalar yapılıyor. Kolestrolü düşüren, tansiyonu düzenleyen, kalp ve damar sağlığı açısından büyük yararları bulunan cevizin en önemli özelliği zekayı geliştirmesi. Beyin ve ceviz, şekil açısından olduğu kadar muhteva olalarak da çok benziyorlar. İnsan vücudünda gümüşü tüketen tek organ beyindir. Bu açıdan gümüş içeren ceviz, özellikle çocukların zeka gelişiminde büyük rol oynuyor.”
” Cevizdeki gümüşün, beyin sağ ve sol taraftaki bilgi alış veriş hızını arttırdığını” belirten Akça, Fazla ceviz tüketenlerde zeka gelişiminin yüksek olduğu gerçek.Özellikle Türkiye’de üretilen cevizler, gübreleme ve ilaçlama olmadığı için tamamen organik. Bu açıdan da ülkemizde üretilen cevizlerin insana en küçük zararı yok.” dadi.
Akça, cevizin mutlaka çocukların beslenmesine girmesi gereken önemli bir besin olduğunu ifade etmiştir. Özellikle şunları kaydetti, ” sağlıklı ve zeki bir nesil için okullarda sadece süt değil, aynı zamanda çocukların ceviz, badem ve fıdık tüketmeside sağlanmalı. Bu, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıklarıca ulusal politika haline getirilmeli. Her sabah, bir ilköğretim çocuğu masaya oturduğunda mutlaka 3 ceviz içi yemeli. Bü tüketim badem ve fındık gibi ürünlerle desteklenmelidir. ”
Yetişkinlerin ise günde 5 cevi içi yemelerini öneren Akça, Dünyanın en iyi kalpçileri mutfağa 5 ceviz girmesini öneriyor. Ceviz üretinive tüketimini mulaka arttırmalıyız. Sağlıklı bir gelecek için cevize daha büyük önem verilmesini olmazsa olmazlarımızdan olmalıdır.
Gelişmiş ülkeler, sabah kahvaltılarında ceviz tüketiyor. Dondurmalarda bile ceviz kullanımına önem veriyorlar” diye bilgi ve tecrübelerini aktardı.
Labels
- BESİNLERİN FAYDALARI (106)
- CİLT BAKIM ÖNERİLERİ (36)
- CİLT SAĞLIĞI (27)
- DAN ÖNERİLER (16)
- DR İBRAHİM SARAÇOGLUNDAN ÖNERİLER (10)
- DİYET (4)
- DİYET ÖNERİLERİ (50)
- FAYDALI BESİNLER (44)
- GÜZELLİK (21)
- GÜZELLİK ÖNERİLERİ (39)
- OKTAY USTA YEMEK TARİFLERİ (6)
- SEYİHAT (8)
- SUNA DUMAN KAYA (9)
- TATLI TARİFLERİ (7)
- YEMEK TARİFLERİ (11)
- ŞEMS ASLAN (17)
Parlak Zeka için günde aded 3 Ceviz
Etiketler: Parlak Zeka için günde aded 3 Ceviz
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder