Bamya, ebegümecigiller familyasına ait tek yıllık otsu bir bitkidir. Ilıman iklimlerde yetişebilen bamya kuraklığa dayanıklıdır fakat dondan zarar görür. Bamya, bitki kökü oldukça derindedir, bitki sapı ılıman iklimlerde 70 – 90 cm sıcak iklimlerde ise
bamya 150x150 ( Abelmoschus esculentus )Bamya, ebegümecigiller familyasına ait tek yıllık otsu bir bitkidir. Ilıman iklimlerde yetişebilen bamya kuraklığa dayanıklıdır fakat dondan zarar görür. Bamya, bitki kökü oldukça derindedir, bitki sapı ılıman iklimlerde 70 – 90 cm sıcak iklimlerde ise bir metre ve üzerinde olabilmektedir. Bitki yaprakları el ayası şeklinde meyvesi ise ince uzun piramit şeklindedir. Bamya, bitki tohumları yuvarlak, oval ve yeşil renktedir. Ülkemizde en çok Ege ve Marmara bölgesinde yetiştirilmekte fakat zamanla Karadeniz ve Akdenizde de yetiştirilmeye başlanmıştır. Bunun sonucu olarak bamyanın çeşitli türlerinin oluşmasına sebep olmuştur. Kısaca bilgilendirmek gerekirse; Amasya Bamyası ( çiçek bamya ); özellikle kurutmalık bamya olarak değerlendirilir. Çok küçük toplanmasından dolayı çiçek bamya denilmiştir. Meyve boyu 1 cm veya daha kısadır. Amasya, Tokat ve İç Anadolu da yetiştirilir. Sultani Bamya; bu tür özellikle Ege ve Marmara bölgesinde yetiştirilir. Meyve iri ve etlidir. Akyüz ve Kabaklı çeşitleri yine Marmara bölgesinde yetiştirilen önemli bamya türleridir. Bornava Bamyası ( manikürlü bamya, kınalı bamya );Ege bölgesinde yetiştirilir. Sofralık ve konservelik olarak üretilir. Konservelik olarak tercih edilem sebebi sümüksü bir salgı oluşturmamasından kaynaklanır. Balıkesir Bamyası ( tombul bamya ); meyveleri etli fakat çok çekirdeklidir. Çok kısa,şişkin ve ucu küttür. Taze tüketim ve konservelik olarak tercih edilir.
Bamya Faydaları
Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.
İdrar söktürücü ve kabızlık gidericidir.
Vücuda dinçlik verir.
Gögüs yumuşatıcı ve rahatlatıcısır. ( çiçekleri ezip kaynatılıp içilirse )
Şeker hastalığına faydalı olduğu bilinmektedir. ( bamya çiçeği ve bamya tohumu )
bamya 150x150 ( Abelmoschus esculentus )Bamya, ebegümecigiller familyasına ait tek yıllık otsu bir bitkidir. Ilıman iklimlerde yetişebilen bamya kuraklığa dayanıklıdır fakat dondan zarar görür. Bamya, bitki kökü oldukça derindedir, bitki sapı ılıman iklimlerde 70 – 90 cm sıcak iklimlerde ise bir metre ve üzerinde olabilmektedir. Bitki yaprakları el ayası şeklinde meyvesi ise ince uzun piramit şeklindedir. Bamya, bitki tohumları yuvarlak, oval ve yeşil renktedir. Ülkemizde en çok Ege ve Marmara bölgesinde yetiştirilmekte fakat zamanla Karadeniz ve Akdenizde de yetiştirilmeye başlanmıştır. Bunun sonucu olarak bamyanın çeşitli türlerinin oluşmasına sebep olmuştur. Kısaca bilgilendirmek gerekirse; Amasya Bamyası ( çiçek bamya ); özellikle kurutmalık bamya olarak değerlendirilir. Çok küçük toplanmasından dolayı çiçek bamya denilmiştir. Meyve boyu 1 cm veya daha kısadır. Amasya, Tokat ve İç Anadolu da yetiştirilir. Sultani Bamya; bu tür özellikle Ege ve Marmara bölgesinde yetiştirilir. Meyve iri ve etlidir. Akyüz ve Kabaklı çeşitleri yine Marmara bölgesinde yetiştirilen önemli bamya türleridir. Bornava Bamyası ( manikürlü bamya, kınalı bamya );Ege bölgesinde yetiştirilir. Sofralık ve konservelik olarak üretilir. Konservelik olarak tercih edilem sebebi sümüksü bir salgı oluşturmamasından kaynaklanır. Balıkesir Bamyası ( tombul bamya ); meyveleri etli fakat çok çekirdeklidir. Çok kısa,şişkin ve ucu küttür. Taze tüketim ve konservelik olarak tercih edilir.
Bamya Faydaları
Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.
İdrar söktürücü ve kabızlık gidericidir.
Vücuda dinçlik verir.
Gögüs yumuşatıcı ve rahatlatıcısır. ( çiçekleri ezip kaynatılıp içilirse )
Şeker hastalığına faydalı olduğu bilinmektedir. ( bamya çiçeği ve bamya tohumu )
0 yorum:
Yorum Gönder