“Yapılan araştırmalara göre görünümü kavuna benzeyen meyve, içerdiği yüksek potasyum oranı nedeniyle kan şekerini düşürüyor. Ayrıca A, B ve C vitaminleri içeriyor, bu özelliğinin kanser ve kalp krizine karşı koruma sağladığı belirtiliyor. Kolesterolü düşürdüğü, hücre yenileyici özelliği olduğu, içerdiği C vitamini sayesinde vücut direncini artırdığı bilinen diğer yararları. Cinsel isteği uyardığı, uyku düzenini dengede tuttuğu, menopoz döneminde yaşanan gerginliklerin giderilmesinde etkili olduğu kaydediliyor. Bu pepino kavunu bir sağlık iksiri.

Pepino kavununun kilosu 10 liradan satılıyor.
Pepino Kavunu Üreticisi Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde Ali Şılak isimli çiftçi, 12 yıl önce Bursa Uludağ Üniversitesi'nden getirttiği az miktarda Pepino kavunundan binlerce fidan üretmeye başladı.
Sarıgöllü Ali Şılak,12 yıl önce, ana vatanı Peru olan Pepino Kavunu için gerekli araştırmayı yaparak tarlasında yetiştirmeye başladı. Ali Şılak, sanal alemde Pepino Kavunu ile ilgili ürünü ve çalışmalarını tanıtıcı site kurunca, Türkiye'nin dört bir yanından sipariş gelmeye başladı. Ali Şılak bu yıl 120 bin kök Pepino fidanı siparişi aldı. Önümüzdeki yıl hedefinin 150-200 bin Pepino fidanı olduğunu belirten Şılak şöyle konuştu:
"Bu yıl iki dekarlık alan üzerine 6 bin kök Pepino kavunu dikimi yaptım. Gerçekten Pepino kavunu her iklime dayanıklı ve hastalığı olmayan, ilaçlama istemeyen bir meyve türü. Bir tek Pepino fidanından ortalama 35-40 adet kavun alınmakta, ancak bunun en ideali ise 15-20 tane kavun olanıdır. Üzerinde 35-40 tane kavun olursa bir tanesinin ağırlığı 150-200 Gr gelmekte, oysa 15-20 âdeti düşürdüğümüzde ağırlığı 350-400 Gr olmaktadır. Üzerinde tek Pepino kavun bırakılırsa o zaman ağırlığı da 1200Gr-1300Gr arasında olmaktadır. Pepino Kavunu üreticinin yüzünü güldürmektedir. Ben, siparişlerimi Eylül-Ekim aylarında almaktayım. Pepino fidanlarını 27 Nisan-10 Mayıs tarihleri arasında aldığım siparişleri adreslerine kargo ile gönderiyorum" dedi.
Ali Şılak, Pepino Kavununun birçok hastalığa iyi geldiğini de belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Pepino Kavununun içersinde C vitamini oldukça bol miktarda bulunmaktadır. Ayrıca, kalsiyum, potasyum gibi maddeler bol miktarda bulunuyor. Yaptığım araştırmalara göre Pepino kavunu özellikle şeker hastalarına, gut, kollestrole, kemik erimesine, ciltlerin gerilmesine, dalak yetmezliğine, bağırsak kanseri gibi çeşitli hastalıklara iyi geldiğini öğrendim. Bu nedenle de çok sayıda çevreden talep geliyor. Pepino Kavunu patlıcangiller familyasından bir meyvedir. Tadı da muza andırmaktadır. Şeker oranı yoktur. Tatlıların üzerlerine ince dilimlenerek, birlikte yenilebilir" dedi.
PEPİNO KAVUNUNUN BİLİNEN FAYDALI ÖZELİKLERİ
Şeker Hastalıkları,
Kemik Erimesi,
Dalak Yetmezliği (Tromoksin),
Bağırsak Kanseri, Gen Hastaları,
Mide Rahatsızlığı,
Anemi (Kansızlık) Hastaları,
Hemofili Hastaları (Kanın Pıhtılaşmasındaki Bir Bozukluğa Bağlı Kanama Hastalığı),
Çocuklarda Kemik Gelişimi Sağlamakta,
Eklem Romatizmasına İyi Gelmekte,
Kolesterolü Düşürmekte (Hastaları tarafından beyan edilmiştir),
Kilo Problemi Olanlar Daha Çok Tüketmektedir.
PEPİNO'NUN BESİN DEĞERİ
Kabuğu soyularak tüketimi yapılan pepino kavununun besin içeriği aşağıdaki gibidir.
Suda çözünebilen Kuru Madde %5,6
Suda Çözülebilir Şeker 5,7 gr.
Protein %0,1-0,4
Yağ %0,1
Hemiselilöz %0,5
Titre Edilebilir Asit (Sitrik Asit) %0,04-0,10
Vitamin C 112 mg
Potasyum 111 mg
Kalsiyum 13 mg
Fosfor 13 mg
Sodyum 2,6 mg
Magnezyum 3,1 mg
Klor 1,1 mg
0 yorum:
Yorum Gönder