YOĞURT HAKKINDA ,YOĞURT NASIL MAYALANIR

Anadolu yörükleri yoğurdu,
Yaylalarda taşların altından topladıkları karınca yumurtası ile, olmazsa karınca yuvalarının girişindeki toprakla Hıdırellez sabahı yaprakların üzerinde biriken çiy ile (sadece hıdırellez zamanı 3 gün tutarmış bu maya) Kuzuların midesinden çıkan pelte ile Ya da nohut ile mayalarlarmış.
Karınca yumurtasındaki formik asit türevi kimyasallar, kuzuların midesinden çıkan peltedeki enzimler yoğurdun mayalanmasını sağlıyormuş.
Bir rivayete göre de yoğurt mayalamayı melekler Hz.İbrahim'e öğretmiş, bu sır nesiller boyu aktarılarak bugüne kadar gelmiş
Sütün sıcaklığını küçük parmağınızla kontrol edin parmağınızı yakacak sıcaklıktada olmayacak ılıkta olmayacak. Ilıktan biraz daha sıcak süte 1 yemek kaşığı yoğurdu (yoğurdun tatlı olmasına dikkat edin) yoğurudu önce az bişey sütle karıştırın. ( Maya için kullanacağınız yoğurdu en az yarım saat önce buzdolabından çıkarmış olun) Mayayı karıştırdıktan sonra tencerenin kıpırdamayacağı bir yerde üstünü örtün. En az 4 saat bekletin yavaşça üzerini açın sallamadan bakın yoğurt tutmuşsa görüntüsünden belli olur. Çok fazla sallamadan buzdolabına koyun. Enaz bir gün kaşık vurmayın. Not : Maya için kullanacağınız yoğurt tatlı olmalı , buzdolabından çıkarırır çıkarmaz maya için kullanmayın sıcak sütten bir kaşık ekleyip öyle kullanın ve yoğurdu mayaladıktan sonra hareket etmemesine dikkat edin

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

AddThis Smart Layers

 
Copyright © EMSALSİZ