CİĞER OTU NUN FAYDALARI

Çalılıklar arasında, geniş yapraklı ormanlarda yetişir. 30 cm. kadar boyunda, çok yıllık otsu bir bitkidir. Çiçekleri önceleri kırmızımtıraktır, sonraları menekşe moruna dönüşür. Gövdesi dik ve tüylüdür. Yaprakları sıktır.
Dip yapraklar çiçek açma zamanında Nisan-Mayıs aylarında toplanır ve gölgede kurutulur. Kuru ve havadar yerlerde muhafaza edilir. 
2 çorba kaşığı ciğerotu yarım litre kaynar su ile haşlandıktan sonra 1 saat bekletilir. Günde üç öğün yemeklerden önce birer çay bardağı alınır.
• Yumuşatıcı ve kan yapıcı tesirdedir.
• Akciğer hastalıklarına şifadır. Eskiden beri akciğer rahatsızlıklarında başarıyla uygulanmıştır.
• Öksürüğü keser.
• Balgam söktürücüdür.
• ishale karşı etkilidir.
• Ciğerotu, “Biberiye” ile kaynatılıp içilmeye devam edilirse idrar artırarak böbrek ve mesane iltihaplarına faydalıdır.
• Ciğerotu kaynatılıp balla tatlandırılarak gargara yapılırsa ve bu çaydan içilmeye devam edilirse ağız içi yaralara ve boğaz iltihabına iyi gelir.
• Kurutularak toz haline getirilen “Ciğerotu”, yaraların ve cilt iltihaplarının tedavisinde faydalıdır. Lapa yapılarak çıban ve iltihap üzerine de vurulabilir.
• Haricen yara ve egzamalı yerleri yıkamakta kullanılır

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

AddThis Smart Layers

 
Copyright © EMSALSİZ