• Zeytin; protein, yağ, selüloz, fosfor, kükürt, kalsiyum, klor, manganez, A, C, E vitaminlerinden meydana gelmiştir.
• 100 gramı 224 kalorilik enerji sağlar. Besleyici bir yiyecek olup tam bir gıda deposudur.• Zeytinyağı kalp ve damar sistemi için en faydalı besindir. Bol fosfor ihtiva ettiği için yiyenlere enerji verir, vücudu besler, sindirimi kolaydır. İçindeki azotlu maddeler sebebiyle insanı tok tutar.
• Zeytinyağı iyi cins ve taze olmak şartıyla karaciğer ve safrayolları üzerine etkilidir. Karaciğerin temizlenmesi ve tamirinde çok yararlıdır, ağrılarını keser, çalışmasını sağlar.
• Böbrekleri temizler, taşların düşmesini kolaylaştırır.
• Safra akışını artırır, safra taşını döker ve yeniden teşekkülünü önler.
• Damarları açar.
• Bağırsak kurtlarını düşürür.
• Sarılıkta faydalıdır.
• Yeşil zeytin yemek vücuda kuvvet verir.
• Saf zeytin yağı ısıtılarak birkaç gün sabahları aç karna 50 gram içilirse basura iyi gelir. Ayrıca saf zeytin yağı basur memelerine sürülmelidir.
• Besleyici yönü dışında iyi bir müshil ilâcıdır. Peklikten rahatsızlığı olanlar, sabahları kahvaltıdan 15-20 dakika önce bir çorba kaşığı zeytinyağı içmelidirler.
• Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur.
• Vücuda sürüldüğünde cildi besler, güzelleştirir ve kırışıklıklarıgiderir.
• Kabakulakta; şişliğin üzeri zeytinyağı ile hafifçe masaj yapılmalıdır.
• Küçük dil şişmesinde; zeytinyağının içine biraz kına karıştırılır, akşam yatarken gargara edilir.
• Ezilme, burkulma ve çarpmadan meydana gelen kızarma, morarma ve ağrılar için çekirdeği çıkarılan siyah zeytin, içine toz şeker katılarak ezilir ve bağlanır.
208
• Yapraklarında ve kabuklarında hafif tansiyon düşürücü maddeler mevcuttur. Bunun için kaynatılıp bal ile tatlandırılarak içilmeye devam etmelidir.
• Zeytin yaprağı kaynatılıp suyu ile gargara yapılırsa diş ağrısına iyi gelir.
• Zeytin yaprağı kekik ile beraber kaynatılıp bal ile tatlandırılarak içilmeye devam edirse kan şekerini ayarlar.
• Zeytin yapraklan ve gövde kabuğu kaynatılır, suyu ile hastalıklı olan cilde pansuman yapılırsa egzamaya iyi gelir.
• İshal için; 1 bardak kaynar suya 10 gram zeytin yaprağı veya gövde kabuğu konur, demlendikten sonra günde birkaç defa bir kaşık içilir.
• Kaynamış zeytin yaprağının suyu ile gargara yapılırsa boğazağrılarını giderir.
• Ayrıca idrar söktürücü olarak da kullanılır ...
0 yorum:
Yorum Gönder